Winnen doet bij Darius van Driel onrust als sneeuw voor de zon verdwijnen

Mocht het KLM Open straks voor de achtste keer door een Nederlander worden gewonnen, dan is het niet de eerste Nederlandse zege in 2024 op de DP World Tour. Voor dat bijzondere wapenfeit tekende Darius van Driel eerder dit jaar in Kenia.

Toen na vier ronden en 270 slagen voor Van Driel (34) duidelijk was dat hij had gewonnen, stamelde hij geëmotioneerd de legendarische woorden. “Ik had niet gedacht dat het zo hard bij mij zou binnenkomen. Een droom die werkelijkheid wordt.”

Het was zijn eerste overwinning op de DP World Tour in zijn 112de toernooi. Na dat hoogtepunt nam Van Driel even een adempauze, om vervolgens hier en daar te reflecteren op wat hem was overkomen.

Grillig
Hoe grillig kan een bestaan als tourprofessioneel zijn? Vorig jaar vocht Van Driel voor het behoud van zijn tourkaart. “Heel frustrerend. Het lukte gewoon niet. Op een gegeven moment ga je aan jezelf twijfelen. Ben ik wel goed genoeg?”, biechtte hij zijn twijfels op bij de NOS.

Via de Qualifying School probeerde hij het verloren terrein direct terug te winnen. Mocht het zo ver zijn gekomen dat hij een stap terug naar de Challenge Tour had moeten doen, dan zou hij waarschijnlijk zijn gestopt, zei hij ook. “Want als de sport je meer kost dan dat het oplevert, is het een hobby. Dan moet je iets anders gaan doen.”

Onrust
Maar zover kwam het dus niet. Via de Q-school, het toernooi waarin bijna 200 spelers in zes dagen om slechts 25 plekken op de DP World Tour strijden, heroverde hij zijn tourkaart en amper drie maanden later tilde hij een bronzen neushoorn als trofee boven zijn hoofd en stond zijn wereld op z’n kop.

Daarmee is ook een hoop onrust uit zijn hoofd verdwenen. Na dit seizoen is hij nog eens twee jaar verzekerd van zijn tourkaart. “Dat vooruitzicht is heel fijn”, vertelde hij onlangs bij een persconferentie van het KLM Open. “Nu heb ik ook de tijd om tijdens toernooien kleine dingetjes in mijn spel aan te passen of uit te proberen. Die luxe heb ik niet eerder gehad.”

Putter
Lang stond elke Nederlandse golfer in de schaduw van zesvoudig tourwinnaar Joost Luiten. Van Driel is buitengewoon respectvol over de prestaties van de winnaar van het KLM Open in 2013 en 2016. De Hagenaar wil zich zeker nog niet aan hem spiegelen. Laat hem eerst maar een tweede overwinning behalen, zegt Darius zelf. “Mensen roepen altijd dat voor de eerste keer winnen het moeilijkste is, maar ik vind juist dat dat voor die tweede overwinning geldt. Omdat je nu met verwachtingen te maken hebt.”

Maar laat Van Driel maar schuiven. Op fairways en op de greens. Op het korte gras doet hij dat het liefst met zijn vertrouwde putter, de Odyssey Versa WBW 7. Dat model wordt niet meer gemaakt, maar om er van verzekerd te zijn tot in de lengte der dagen met zijn favoriete putter te kunnen spelen, speurde hij eBay, de internationale Marktplaats, af.

Voor de prijs van 35 dollar tikte hij er twee op de kop. Een ‘virtuele’ besparing van meer dan 500 euro. Ook dat succesje voegen we dan maar aan zijn palmares toe.

Meer Nieuws

Europese smaakmakers weer naar KLM Open 2024

Europese smaakmakers weer naar KLM Open 2024

Het KLM Open van dit jaar heeft ook flinke ‘bonussen’

Het KLM Open van dit jaar heeft ook flinke ‘bonussen’

Het KLM Open: springplank voor talent

Het KLM Open: springplank voor talent