Het KLM Open van dit jaar heeft ook flinke ‘bonussen’

Het KLM Open winnen is natuurlijk de hoofdprijs, maar goed presteren op The International in Amsterdam dit jaar kan de deelnemende golfer ook een flinke bonus opleveren. Een plekje in het Brits Open bijvoorbeeld of een forse premie als winnaar van de European Swing. De DP World Tour heeft dit jaar enkele interessante veranderingen ondergaan. We leggen het je uit.

Het KLM Open maakt als sinds jaar en dag deel uit van de DP World Tour, waarop dit jaar een recordbedrag van $148 miljoen aan prijzengeld wordt verdeeld. Bij het KLM Open is de prijzenpot met $ 2,5 miljoen gevuld. De kalender van 2024 telt maar liefst 44 toernooien in 24 landen.

Swings

Het seizoen 2024 is onderverdeeld is vijf ‘Swings’, de ‘Back 9’ en de Play-offs. De vijf Rolex Series-toernooien met een prijzenpot van negen miljoen dollar (Dubai Desert Classic, Schots Open, BMW PGA Championship, Abu Dhabi Championship en DP World Tour Championship) lopen daar als een rode draad doorheen.

De ‘Swings’ zijn elk een serie van zes tot acht toernooien. Het seizoen begon met de Opening Swing, daarna volgden de International Swing en Asian Swing en het KLM Open maakt onderdeel uit van de European Swing, dat eind mei wordt ingeluid met het Soudal Open in België en de eerste week van juli eindigt met het BMW International Open in Duitsland. De vijfde reeks is de Closing Swing, de periode waarin onder meer het Brits Open en het olympisch golftoernooi vallen.

Apart klassement

Als de laatste Swing erop zit, gaat het seizoen verder met de ‘Back 9’, een reeks toernooien met minimaal $ 3,25 miljoen prijzengeld en 5000 te verdienen punten voor de Race to Dubai Rankings, de jaarranglijst.

Na elke Swing wordt er ook een apart klassement van die reeks opgemaakt. De winnaar verdient niet alleen $200.000, maar is ook verzekerd van deelname aan alle toernooien van de Back 9. Dat is interessant, want in die toernooien zijn veel punten en geld te verdienen en na die serie wordt een tussenbalans opgemaakt. De dan 70 beste spelers op de Race to Dubai ranglijst kwalificeren zich voor het eerste toernooi van de Play-offs, het Abu Dhabi Championship in november. Na dat toernooi mag de top 50 door naar het afsluitende DP World Championship in Dubai.

Net als in 2023 krijgen de tien beste spelers op de Race to Dubai ranglijst, die nog niet speelgerechtigd zijn voor de PGA Tour, een kaart voor de Amerikaanse tour.

The Open Qualifying Series

Kortom, de tourspelers die zich straks in Amsterdam melden, hebben heel wat om voor te spelen. Daar komt nog eens bij dat het KLM Open ook dit jaar onderdeel uitmaakt van The Open Qualifying Series. Dat is niet veel toernooien op de DP World Tour gegeven. In het KLM Open zijn twee plekken voor de enige Europese major te vergeven aan de hoogst eindigende spelers, die nog niet op een andere manier voor The Open zijn gekwalificeerd. KLM Open-ambassadeur Joost Luiten is bijvoorbeeld al zeker van een plekje in de 152ste editie van The Open (18-21 juli), die op Royal Troon in Schotland wordt

gespeeld. Hij dankt die zekerheid aan zijn positie in de top-30 van de Race to Dubai 2023. Maar het overgrote deel van de 156 spelers die straks aan de start verschijnen, zal die bonus maar al te graag willen meepikken.

Meer Nieuws

Het KLM Open: springplank voor talent

Het KLM Open: springplank voor talent

Pablo Larrazábal verdedigt zijn KLM Open-titel in 2024

Pablo Larrazábal verdedigt zijn KLM Open-titel in 2024

De KLM Open webshop is nu geopend!

De KLM Open webshop is nu geopend!