Nederlands kwartet in KLM Open: veel zin, weinig garanties

Hoe groot is de kans dat we deze week na 2016 weer een Nederlandse winnaar van het KLM Open golftoernooi krijgen? Dat is en blijft koffiedik kijken. Maar dat de op papier vier beste Nederlanders er vanaf donderdag op Bernardus Golf ongelooflijk veel zin in hebben, staat buiten kijf. “Dicht bij huis wil je natuurlijk je beste spel laten zien.”

In de golfsport zijn garanties dun gezaaid. Je kunt de ene week de sterren van de hemel spelen en de volgende week geen deuk in een pakje boter slaan. Joost Luiten, Wil Besseling, Darius van Driel en Daan Huizing hebben het allemaal meegemaakt.

“Soms is het fijn om met veel vertrouwen de week in te gaan, soms is het fijn om dat met weinig vertrouwen te doen”, verwoordde Joost Luiten het vandaag enigszins cryptisch bij de traditionele persconferentie voorafgaande aan het toernooi. Hij refereerde aan zijn twee zeges in het KLM Open. In 2013 begon hij in vorm aan het toernooi en won. Drie jaar later sloeg hij aan de vooravond van de eerste ronde in een demonstratiepartij tegen Thomas Pieters de ballen alle kanten op ‘en maakte zes bogeys’. Maar het eindresultaat was gelijk aan dat van drie jaar eerder: op zondag stond hij met de beker in zijn handen. “Je hebt garantie tot aan de eerste hole. Kijk naar Brooks Koepka. Die heeft twee jaar lopen sukkelen en ineens is het er weer.”

Genieten

Als je van de vier Nederlanders een speler in vorm dit seizoen zou moeten aanwijzen, dan is het toch Luiten. Met drie derde plaatsen was hij al een paar keer dicht bij een overwinning. “Je moet genieten van het moment dat je in vorm bent. En dan resultaten pakken, want het kan ook zo weer voorbij.”

Wil Besseling hoopt dat die vorm er deze week is en dat de voortekenen hem niet bedriegen. “Ik heb nog niet de resultaten behaald, die ik graag had willen behalen. Maar ik zit er lekker in, heb een goed gevoel en met mijn team alles op scherp gezet. Het vertrouwen is niet weg, maar ik maak te veel foutjes. Als ik die kan wegpoetsen, ziet het er een stuk beter uit.”

De Westfries is blij dat de DP World Tour weer in Europa is neergestreken. Daardoor kan hij tussen de toernooien vaker thuis zijn. Bovendien ligt spelen in Europa hem wel. “Kijk naar vorig jaar. Ik had geen beste week in het KLM Open, maar werd een week later in Duitsland tweede. Zo snel kan het gaan. Je kunt er geen pijl op trekken.”

Dicht bij huis

Toch houden spelers zich wel een beetje vast aan resultaten uit het verleden. “Ik ken deze baan beter dan welke baan ook. Ik zie dat toch als een voordeel. Bovendien heb ik ook goede herinneringen hier. Dat helpt, maar is ook geen garantie”, aldus Darius van Driel, die in deze fase van zijn leven ook liever dicht bij huis speelt. “We hebben een kleintje van negen maanden thuis. Die mis ik wel. Het is mooi als ik op maandag er wel kan zijn voor mijn papadag.”

De enige speler zonder verwachtingen is misschien wel Daan Huizing. Hij tobde de laatste weken met een hardnekkige nekblessure en moest diverse toernooien aan zich voorbij laten gaan. Na behandelingen bij onder meer de tandarts en een acupuncturist is hij nu klachtenvrij, maar over zijn spel kan hij geen zinnig woord zeggen. “Ik ben al blij dat ik hier

aan de start sta, dus vraag mij maar niet naar mijn verwachtingen voor deze week. Het wordt sowieso een mooie week, maar over het resultaat heb ik niks te vertellen.”

Meer Nieuws

Winnen doet bij Darius van Driel onrust als sneeuw voor de zon verdwijnen

Winnen doet bij Darius van Driel onrust als sneeuw voor de zon verdwijnen

Europese smaakmakers weer naar KLM Open 2024

Europese smaakmakers weer naar KLM Open 2024

Het KLM Open van dit jaar heeft ook flinke ‘bonussen’

Het KLM Open van dit jaar heeft ook flinke ‘bonussen’