‘Spelen in major hoogtepunt’

Joost Luiten over meedoen aan The Open en US Open

Via het Dutch Open je plekje in het US Open én Brits Open veiligstellen? Het zou dit jaar op Bernardus zou maar kunnen gebeuren, nu het toernooi (deels) als kwalificatie geldt voor deze twee majors. Als er één iemand is, die weet hoe gaaf meedoen aan deze grote toernooien is, dan is het Joost Luiten wel.

Joost Luiten speelde acht keer The Open in het Verenigd Koninkrijk en twee keer het US Open. Als je hem dwingt een keuze te moeten maken, dan kiest Joost Luiten voor het US Open. Dat heeft alles te maken met zijn voorkeur voor bepaalde golfbanen.

“Met het gevaar dat de golfliefhebbers over me heen vallen, omdat The Open natuurlijk een prachtige traditionele major is en voor veel golffans de mooiste, geef ik toch de voorkeur aan het US Open. Ik ben geen liefhebber van linksbanen en op die banen wordt vaak The Open gespeeld. Niet dat ik ze niet mooi vind, maar mijn spel komt er minder goed tot zijn recht”, legt Joost uit.

 

Uitdaging

Dat de golfbanen bij het US Open extreem zwaar worden geprepareerd, vindt Luiten juist een mooie uitdaging. Ook al greep de golfbaan ook hem in de twee edities die hij meemaakte naar de keel. In 2014 stond hij op Pinehurst er op de tweede dag na 11 holes heel goed voor, maar ging het op de laatste holes gruwelijk mis. “Met nog 9 holes te gaan stond ik nog in de top-10, maar eindigde op 6 over par en miste de cut op één slag. Dat was wel zuur, maar geeft ook aan hoe de baan bij het US Open je heel veel pijn kan doen als je wat minder goed speelt. Het is op dat soort banen belangrijk om op de fairways te liggen. Want daarbuiten, in de hoge rough, moet je echt niet zijn.”

Een jaar later op Chambers Bay stond Luiten na drie dagen zelfs nog in de top-10, maar viel hij op de slotdag door een mindere ronde nog ver terug. De Bleiswijker eindigde dat jaar op een 39ste plaats.

 

Liefhebbers

Met spelen in The Open heeft Luiten, wiens favoriete major onbetwist de Masters (twee keer deelname) is, veel meer ervaring. Hij stond maar liefst acht keer aan de afslag van de oudste major van de vier. Maar tot grote successen leidde dat niet: een 32ste plaats op Royal Portrush in 2019 was zijn beste resultaat tot nu toe. Hij miste overigens slechts drie van de acht keer de cut.

“Net als in het US Open speelt je met dikke rijen publiek langs de fairways. Dat verschilt niet veel van elkaar, maar The Open is natuurlijk heel traditioneel en een beetje ouderwets. Wel zijn de type mensen die komen bij de twee toernooien heel verschillend. Je merkt dat de Engelsen echte liefhebbers van het spelletje zijn en er ook verstand van hebben. In Amerika kom je nog wel mensen tegen die het heel gezellig vinden om er een biertje te drinken en iets minder om golf geven. Daar krijg je geen applaus als je bal tien meter voor de green eindigt, maar dat vinden ze in Amerika al wel heel mooi.”

 

Meerwaarde

Dat in het Dutch Open dit jaar om tickets in beide majors wordt gespeeld, vindt Luiten absoluut een meerwaarde. “Het is echt een mooie kans voor heel veel spelers om op deze manier toch een plekje in dit soort toernooien te verdienen, een kans die ze anders niet zo snel krijgen. Het is een mooie beloning voor spelers die in die weken een goede prestatie leveren. Voor elke golfer is spelen in een major een hoogtepunt.”

 

Foto: golfsupport.nl

Meer Nieuws

Datum KLM Open 2025 bekend: 5 tot en met 8 juni

Datum KLM Open 2025 bekend: 5 tot en met 8 juni