Hoop op Nederlands succes nog altijd levend

Op dag twee van het KLM Open waren de ‘gelukkige’ spelers, de golfers die vroeg voor hun ronde de baan ingingen. Na de ochtendgroep veranderde er in de regenachtige middag weinig meer op het leaderboard. De Fin Mikko Korhonen leidt na 36 holes en de hoop op Nederlands succes is nog niet vervlogen. Zes landgenoten zijn er dit weekeinde bij.

De top-10 na ronde 2 werd grotendeels al in de ochtend gevormd. Op een opvallende uitzondering na: Joe Dean. De 30-jarige Engelsman verdiende eind vorig zijn tourkaart in de Q-school van de DP World Tour, maar moest noodgedwongen zijn debuutjaar op de tour al na één toernooi in Qatar vanwege geldgebrek op ‘pauze’ vanwege geldgebrek.

De Engelsman nam een baantje als bezorger bij een supermarktketen om zijn reis- en verblijfkosten te kunnen betalen.

Boodschappen

Toen het potje goed genoeg gevuld was om aan het toernooi in Kenia mee te doen, veranderde alles snel. Darius van Driel won daar maar de bijna 30-jarige Dean werd tweede en kreeg 200.000 dollar uitgekeerd. Sindsdien bezorgt hij geen boodschappen meer. Twee weken terug in België kwam er dankzij een vijfde plaats in de Soudal Open nog een ton bij en nu doet hij in het KLM Open weer mee om de zege.

De concurrentie in de strijd om de titel in het 104de KLM Open is evenwel niet mals. Titelverdediger Pablo Larrazábal is weliswaar uitgeschakeld, maar toppers als Matt Wallace, Matti Schmid, Rasmus Højgaard, Matteo Manassero, Ross Fischer en meer spelers die al hebben ervaren wat winnen is, staan ook vlak achter Mikko Korhonen op poleposition.

Aansluiting

Van de zes Nederlanders die het weekeinde haalde, staat Joost Luiten er het beste voor. Toch had de tweevoudig winnaar en ambassadeur van het toernooi een lastige dag vandaag. “Anders dan gisteren was ik niet goed vanaf de tee en dan kun je de problemen zien aankomen. Op de eerste holes redde ik me daar nog uit, maar juist op de lastige holes hadden we ook nog met de regen te maken. Ik zat helaas deze week aan de verkeerde van de loting, maar je weet dat dit er ook bij hoort.”

Luiten kwam toch nog onder par binnen en met -4 bedraagt op plek 26 de achterstand op Korhonen zes slagen. Met nog 36 holes te spelen is dat niet iets om van te schrikken. “Maar morgen eerst maar kijken of we aansluiting met de top-10 kunnen vinden en daarna kijken we wel verder.”

Beste amateur

Lars van der Vight tekende vandaag niettemin voor beste dagprestatie. De 21-jarige Brabander haalde voor het tweede jaar op rij als amateur de cut. En dat is een prestatie van formaat. Met drie birdies op de tweede negen speelde hij zich knap het weekeinde in. Daarmee is de nummer 40 na twee dagen nu al verzekerd van de prijs voor de beste amateur.

Momentum

Daan Huizing was een van de twee Nederlanders die precies op de slag de cut haalden. Hij wist dat op de laatste hole een birdie nodig was. “We moesten op hole 17 lang wachten en dat kwam mij na twee bogeys op rij niet slecht uit. Daar kon ik even mijn hoofd leegmaken.”

Wil Besseling had ook aan level par na 36 holes net genoeg. “Ik ben blij met hoe ik heb gespeeld. Ook de missers waren eigenlijk goede ballen, zodat ik het momentum kon vasthouden. Ik heb deze week weer een stap gemaakt naar waar ik naartoe wil.”

Problemen

Eerder op de dag waren Lars van Meijel en Wouter de Vries al met een prima ronde (69 slagen) binnengekomen. De Vries beschouwt zichzelf als golfnomade die overal waar hij de kans krijgt zijn geluk beproeft. Hij heeft voorgenomen dit jaar nog alles uit zijn ‘carrière’ te halen. De kans in het KLM Open viel deze week enigszins uit de lucht. Hij kwam namelijk als tweede reserve gelukkigerwijs in het toernooi. “Maar ik wil er het beste van maken. Ik heb voor het eerst in mijn leven een puttingcoach ingehuurd en durf nog niet te beweren dat die keuze echt werkt, maar lekker gaat het wel.”

Van Meijel was uiteraard ook tevreden met zijn ronde. “Een goede ronde, niks geks. Je moet ook niks geks doen op een baan waar je makkelijk in de problemen kan komen. En er zit nog meer in.”

Negen naar huis

Van de vijftien Nederlandse spelers die donderdag aan het KLM Open begonnen, moeten er negen naar huis. Naast Van Driel zijn dat Kiet van der Weele, Vince van Veen, Lars Keunen, Mike Toorop, Jack Ingham, Benjamin Reuter, Aydan Verdonk en de pas 17-jarige amateur Ian Groenendijk.

Meer Nieuws

Guido Migliozzi wint het KLM Open 2024

Guido Migliozzi wint het KLM Open 2024

Daan Huizing maakt (al de vierde) hole-in-one op KLM Open

Daan Huizing maakt (al de vierde) hole-in-one op KLM Open

KLM Open twee uur vertraagd

KLM Open twee uur vertraagd