Guido Migliozzi wint het KLM Open 2024

Guido Migliozzi heeft de 104de editie van het KLM Open op zijn naam geschreven. Op The International nabij Amsterdam trok de Italiaan in een bloedstollende ontknoping (play-off) aan het langste eind. Joost Luiten was op een gedeelde vijftiende plaats de beste Nederlander. Het toernooi werd over vier dagen door 40.000 toeschouwers bezocht, met een hoge piek op zondag. 

 De winnaar heette dus niet Mikko Korhonen, die drie van de vier dagen aan de leiding ging. De Fin zakte, toen de spanning naar kookpunt steeg, door het ijs. Ook ‘grote’ namen en meervoudige winnaars als Rasmus Højgaard, Matt Wallace en Matteo Manassero trokken ‘m in kansrijke positie niet over de streep. Uit de groep van meer dan tien kanshebbers bleven uiteindelijk drie minder voor de hand liggende gegadigden over, die het in een play-off moesten uitvechten: Marcus Kinhult, Joe Dean en Guido Migliozzi.  Dat trio had daarvoor aan een score van -11, waarmee Korhonen de dag was begonnen, voldoende.  

Onbeschrijflijk 

Het deed even terugdenken aan de legendarische play-off in het KLM Open van 1989 op de Noordwijkse met drie spelers, waar José-María Olazábal pas na negen holes Roger Chapman en Ronan Rafferty van zich had afgeschud. Zo lang duurde deze play-off niet. Na drie birdies op de eerste extra hole, gingen Dean en Kinhult bij de replay van hole 18 in de fout. Daardoor had Migliozzi dit keer wel genoeg aan een birdie. 
“Dit is een onbeschrijflijk gevoel”, stamelde de Italiaan na afloop. Hij dacht even terug aan hole 10, waar hij zijn bal kwijtraakte en net na de toegestane zoektijd van drie minuten terugvond. Maar hij moest dus een nieuwe, bal slaan. “Die ik perfect raakte. Toen dacht ik: als ik dit aankan, kan ik alles aan. Ik heb daarna nooit gedacht dat het gedaan was. Het is zo mooi om hier als winnaar te staan.” 

Derde Italiaanse winnaar 

Migliozzi is bepaald geen groentje op de tour en had al drie zeges op zijn naam geschreven. De 27-jarige in Vicenza geboren Italiaan beleefde in 2019 een uitstekend jaar met overwinningen in Kenia en België (won in knock-out van Darius van Driel)
Het laatste toernooi dat Migliozzi won was de 104de editie van het Open de France in 2022. Nu wint hij de 104de editie van het KLM Open. Hij is de derde Italiaanse winnaar van het toernooi, de eerste sinds 1955.
Door de triomf verzekerde hij zich ook van deelname aan The Open, volgende maand. Het tweede te vergeven ticket voor die major gaat naar Joe Dean, op basis van zijn hogere positie op de wereldranglijst. 

Boodschappenjongen 

Daarmee kreeg het verhaal van Jo Dean ook nog een positief tintje. De morgen jarige Engelsman (nu nog 29) verdiende eind vorig jaar zijn tourkaart in de Q-school van de DP World Tour, maar moest noodgedwongen vanwege geldgebrek zijn debuutjaar op de tour al na één toernooi in Qatar op ‘pauze zetten. 
De Engelsman nam een baantje als bezorger bij een supermarktketen om zijn reis- en verblijfkosten te kunnen betalen. Toen het potje goed genoeg gevuld was om aan het toernooi in Kenia mee te kunnen doen, veranderde alles snel. Darius van Driel won daar, maar de bijna 30-jarige Dean werd tweede en kreeg 200.000 dollar uitgekeerd. Sindsdien bezorgt hij geen boodschappen meer. Het KLM Open was deze week pas zijn zesde toernooi op de DP World Tour. 

Luiten beste Nederlander 

De Nederlanders speelden op de slotdag geen rol van betekenis meer in de strijd om de titel. Joost Luiten maakte vroeg in zijn laatste ronde een paar dure foutjes, waardoor het zicht op een topklassering vertroebelde. Later in de baan volgde nog wel een knap herstel, zodat hij nog net zijn plek in de top-15 veiligstelde. Op de laatste hole kreeg hij het onthaal van een winnaar, waarna hij het publiek beloonde met een birdie en zijn vierde ronde onder par deze week. “Het publiek in het KLM Open is altijd geweldig. Ook om die reden zit spelen hier qua gevoel dicht tegen een major aan.”
Voor de komende twee jaar, wanneer het KLM Open ook op The International wordt gespeeld, hoopt Luiten dat de baan iets wordt aangepast. “Daarin sta ik niet alleen. Op een aantal holes worden goede slagen niet beloond, maar afgestraft en dat zou niet moeten.”
Dat hijzelf niet tot het laatst meedeed om de zege, weet de Bleiswijker aan zijn putten. “Dat was deze week niet goed genoeg. Mijn kwaliteit ligt niet op deze hobbelgreens, ik had moeite om de putts te lezen. Bovendien maak ik hier op de makkelijke holes bogey en dat is funest. Daardoor kreeg ik nooit echt de aansluiting met de jongens bovenin.” 

 Gerard de Wit-medaille 

Luiten, die het KLM Open in 2013 en 2016 won, nam na afloop de prijs voor de beste Nederlander, de Gerard de Wit-medaille, in ontvangst. Hij was met vier slagen verschil de beste ‘thuisspeler’. Lars van Meijel (29ste) was de op één na beste. De Brabander kon ook terugkijken op een goede week, ondanks het feit dat hij vandaag zijn slechtste ronde van de vier speelde.
Beste landgenoot op de laatste 18 holes was Daan Huizing met 67 slagen, waaronder een hole-in-one. Dat was deze week al de vierde van het toernooi maar Huizings eerste op de DP World Tour. De 38ste plaats in de eindstand deelde hij onder meer met landgenoot Wil Besseling, net als Van Meijel dit seizoen een speler op de Challenge Tour. 

 Van der Vight beste amateur 

Lars van der Vight was de enige amateur die zich na twee ronden ook voor de laatste twee dagen plaatste en dus als beste amateur op de 60ste plek eindigde. Ook daar staat jaarlijks een prijs op: de Robbie van Erven Dorens Trofee.
Wouter de Vries kon zijn goede scores op de eerste twee dagen in het weekeinde geen vervolg geven, maar dat hij al zover was gekomen, mocht een kleine verrassing worden genoemd. Hij eindigde als 65ste
Negen van de vijftien gestarte Nederlanders werden vrijdag na 36 holes al uitgeschakeld. 

 

Meer Nieuws

Daan Huizing maakt (al de vierde) hole-in-one op KLM Open

Daan Huizing maakt (al de vierde) hole-in-one op KLM Open

KLM Open twee uur vertraagd

KLM Open twee uur vertraagd

De spanning loopt op richting slotdag KLM Open

De spanning loopt op richting slotdag KLM Open