Marco van Basten opent KLM Open met kaarsrechte drive

De eerste afslag van het KLM Open 2024 gaat de boeken in als een kaarsrechte drive van bijna tweehonderd meter van niemand minder dan Marco van Basten. De Europees kampioen voetbal met Oranje in 1988, had vanochtend die ‘eer’ op golfbaan The International, waar de 104de editie van het toernooi wordt georganiseerd.

Ver vóór dat moment om kwart over zeven stond Van Basten zich op de driving range in te slaan. Zenuwachtig was de veelscorende spits van Oranje, waarmee hij in 1988 Europees kampioen werd in München, niet. “Ik kan de bal hooguit slecht slaan”, relativeerde hij op weg naar de eerste hole de grootsheid van het moment. “En als ik na mijn afslag gewoon tevreden blijf kijken, ziet niemand waar die bal eindigt.”

Emoties

Van Basten is zelf een getalenteerde amateurgolfer, die in zijn beste dagen met zijn handicap tegen scratch aan zat. Nu schommelt die handicap rond 5. Hij is lid op The International, waar hij in zijn beste ronde 77 slagen voor 18 holes nodig had. “Dit is voor ons amateurs een moeilijke baan. Veel rough en de greens zijn behoorlijk geonduleerd. Anders dan bij voetbal, moet je bij golf je emoties meer ‘sturen’ en dat is best een uitdaging. In een voetbalwedstrijd kon ik wel meer mijn tegenstander uitdagen. In golf is dat heel anders.”

Fairway

Na de aankondiging door de speaker, sloeg Van Basten zijn drive rechtuit. Hij keek tevreden en de tientallen toeschouwers die de moeite hadden genomen om er getuige van te zijn, konden de bal ook nog eens keurig op de fairway zien uitrollen.

“Dan gaan we nu maar eens ontbijten”, stapte Van Basten met een glimlach de teebox af.

Meer Nieuws

Datum KLM Open 2025 bekend: 5 tot en met 8 juni

Datum KLM Open 2025 bekend: 5 tot en met 8 juni