Wiens naam komt er dit jaar bij op de trofee?

Vol bewondering keken Matt Wallace en Danny Willett vandaag naar de trofee van het KLM Open, die bij de persconferentie pal voor hun neus stond. Daar je naam op gegraveerd zien, zou hun leven een beetje mooier maken, gaf het tweetal toe.

De internationale namen die er al op staan, zijn niet ‘misselijk’. Ze zijn genoegzaam bekend: onder andere Seve Ballesteros, Bernhard Langer, Colin Montgomerie, Miguel Ángel Jiménez en Sergio Garcia wonnen het KLM Open al eens of zelfs meerdere keren. Titelverdediger Pablo Larrazábal kon vandaag niet genoeg benadrukken hoe gaaf hij het vindt dat zijn naam ertussen staat. “Ik ben zo trots dat ik dit toernooi heb gewonnen en in een rijtje sta met een aantal van mijn idolen. Die trots heb ik het hele jaar gevoeld.”

Getty Images DP World Tour

Larrazábal werd in april vader van Thiago, voor wie hij zijn carrière nog met een groot aantal jaren gaat verlengen. “Want ik wil niets liever dan dat hij straks bewust kan kijken naar zijn vader en hopelijk ook een beetje trots kan zijn. Nu is hij nog iets te klein om te weten wat trots is.”

Favorieten

Matt Wallace is volgens de bookmakers een van de favorieten in Amsterdam, al weten golfers dat een golftoernooi net zomin voorspelbaar is als het weer deze week. Het kan alle kanten op. Wallace was er in 2019 ook bij. De Engelsman werd toen derde en zette op zaterdag het baanrecord op 63 slagen. Dat record kan overigens dit jaar niet worden verbroken, want de lay-out van de baan is anders. Hole 11 is immers van een par-4 een par-3 geworden.

Voor Wallace, die normaliter op de PGA Tour speelt, is het dit seizoen pas zijn eerste toernooi op de DP World Tour. “Ik kom graag naar het KLM Open, voel me welkom hier. Deze baan speelt als een soort inland links course, daar vind je er in Amerika niet veel van, maar wij kennen het natuurlijk wel in Engeland. Straks met wind, moet je hier heel steady zijn vanaf de tee en daar houd ik wel van. Je wordt op deze baan uitgedaagd.”

Strategisch

Woorden van gelijke strekking kwamen vandaag ook uit de mond van Danny Willett, een van de andere trekpleisters en misschien wel kanshebbers. De winnaar van de Masters in 2016 trok zelfs een vergelijking met Augusta National, waar hij eerder dit jaar speelde, ondanks dat hij niet nog niet volledig hersteld was van zijn schouderoperatie. “Maar daar kun je met strategisch spel onder moeilijke omstandigheden en met kennis van de baan nog wel wegkomen. Ook hier moet je slim spelen, de goede keuzes maken.”
Willet zegt weer volledig fit te zijn. “De laatste weken had ik wat moeite met slagen die je niet kunt oefenen. Dat is best nog even wennen. Maar ik heb er alle vertrouwen in voor deze week.”

Samen optrekken

Rasmus Højgaard durfde dat laatste niet hardop uit te spreken. The International is niet mals, constateerde hij ook al tijdens een oefenrondje. “Op een goede dag is dit een baan die mij ligt”, sprak hij veelzeggend. Oftewel: de 23-jarige Deen denkt hier echt zijn beste spel te moeten spelen om hier hoge ogen te gooien. Dat is hem dit jaar nog niet vier ronden lang gelukt en heeft hem wel enigszins teleurgesteld. “Ik moet in alles nog wat beter worden om de volgende stap te maken.”
Zijn tweelingbroer Nicolai werd in 2019 tweede en daar was Rasmus getuige van. “Ik had bij een toernooi de cut in Portugal gemist en besloot toen mijn broer hier te komen aanmoedigen.” De jaren erna speelden de twee samen op de DP World Tour en vierden allebei successen. Nicolai heeft zich inmiddels opgewerkt naar de PGA Tour in Amerika. Rasmus: “We deden veel samen, maar wisten dat het kon gebeuren dat een van ons eerder naar Amerika zou vertrekken dan de ander. Ik mis hem, ja, maar hij leert daar nu veel door alleen te zijn en voor mij geldt hier hetzelfde. Maar hopelijk kunnen we in de toekomst weer vaker samen optrekken.”

Deejay Pablo

Voor Pablo Larrazábal staat er deze week behalve zijn titelverdediging nog meer op het spel: zijn reputatie als deejay. De Spanjaard gaat donderdag na de ronde op het podium ‘plaatjes draaien’ in The Village, voor hopelijk veel golffans die dan nog zijn blijven hangen of speciaal naar The International komen. “Dat deejayen heb ik in coronatijd opgepakt. Nu met die kleine is het er de laatste tijd bij ingeschoten, dus ik moet er misschien een beetje inkomen. Maar ik ben hier zenuwachtiger voor dan voor mijn eerste ronde.”

Starttijden

Inmiddels is ook bekend wie met wie de baan in gaat en hoe laat. Joost Luiten speelt morgen (donderdag) samen met Pablo Larrazábal en Danny Willett. Die flight start om 08.00 uur. Tien minuten daarvoor gaan Daan Huizing, Romain Langasque en Laurie Canter in een van de andere showflights de baan in. Darius van Driel start om 13.00 uur in het gezelschap van Tom McKibbin en Rasmus Højgaard. Klik hier voor de starttijden voor donderdag 20 en vrijdag 21 juni.

Meer Nieuws

Datum KLM Open 2025 bekend: 5 tot en met 8 juni

Datum KLM Open 2025 bekend: 5 tot en met 8 juni