Louis Klein (14) tot tranen geroerd door deelname aan KLM Open

‘Wat goed is, komt snel’ is een veelgehoorde opmerking in de sportwereld. Om niet te zeggen een cliché. Maar bij Louis Klein, de jongste deelnemer dit jaar aan het KLM Open, trekken we die gevleugelde uitspraak toch maar even uit de la. “Ik had tranen in mijn ogen toen ik hoorde dat ik het KLM Open mag spelen.”

De pas 14-jarige golfer is de grote Tsjechische hoop op golfgebied, want de Tsjechen hebben op de grote tours nog weinig ijzers in het vuur. Maar dat gold jarenlang ook voor Polen en toen was daar Adrian Meronk, vorig jaar vijfde en een jaar eerder derde in het KLM Open. Niemand moet dus raar opkijken als ook Tsjechië straks in de baan raakt van golf dankzij een rijzende ster.

Tranen

Om daar te komen heeft Klein natuurlijk nog een lange weg te gaan, maar hij is al wel hard op weg. Met 13 jaar, 9 maanden en 24 dagen was hij in 2023 de jongste speler ooit die de cut haalde op de Challenge Tour. Dat deed de tiener in het Kaskada Golf Challenge in eigen land, het toernooi waaraan hij vorige week ook weer meedeed. In 2022 maakte hij als 12-jarige zijn debuut op de DP World Tour D+D Real in de Czech Masters op het Albatross Golf Resort in Praag.

Nu mag hij buiten zijn land op dat podium acteren. “Ik hoorde een paar dagen voordat ik de Kaskada Golf Challenge speelde dat ik een wildcard had gerkeken voor het KLM Open en kreeg er tranen in mijn ogen van. Het is geweldig. Eerst op de Challenge Tour en een week later in zo’n groot toernooi mogen spelen.”

Voetsporen

Trots poseert de Tsechische scholier op instafoto’s met toppers als Danny Willet, Sergio Garcia, Collin Morikawa en Rory McIlroy, in wiens voetsporen hij maar al te graag zou willen treden. Maar vooralsnog is Klein al dankbaar voor de kansen die hij krijgt, hoewel hij die eigenlijk zelf afdwingt.

Klein probeert zich niet te veel te laten meeslepen in de hype die in de Tsjechische golfwereld rondom hem wordt gecreëerd. “Ik maak me niet druk om wat er om me heen gebeurt en focus me op mezelf en wat ik doe. Met beide benen op de grond blijven staan, is het enige juiste. Ik ben niet bezig met wat er over mij wordt gezegd en geschreven, maar met trainen en met mijn spel.”

Vader

Klein begon met golfen toen hij vijf jaar oud was. Bij toeval. Tijdens een wandeling met zijn ouders langs de rivier Vltava viel zijn oog op een drivingrange en zoals een ondernemende kleuter het betaamt, wilde hij dat spel wel uitproberen.

Van het een kwam het ander. Ook zijn vader verdiepte zich meer in het spel en is vanaf dat moment een van de coaches van Louis, die in eigen land nu al de nationale tours domineert en eerder dit jaar in de Verenigde Staten bij een prestigieus jeugdtoernooi voor spelers tot 18 jaar tweede werd.

Maar zijn internationale carrière is uiteraard vanwege zijn jonge leeftijd nog nauwelijks begonnen. Niet vreemd dat zijn vader hem ook als caddie vergezelt op zijn ‘tienertoer’ in het buitenland en er ook op The International bij is. “Hij kent mijn spel het beste, weet precies wat ik doe en maakt me beter op de baan.”

Dat hij af en toe mag proeven van het hoogste niveau, smaakt nu al naar meer. “Spelen met de professionele tourspelers geeft een geweldig gevoel,” voegde hij eraan toe. “Het is iets speciaals, waar ik zeker nog niet aan gewend ben, maar dat ik natuurlijk wel al heel leuk vind om te doen.”

Meer Nieuws

Datum KLM Open 2025 bekend: 5 tot en met 8 juni

Datum KLM Open 2025 bekend: 5 tot en met 8 juni