BN’ers met ‘de bibbers’ naar Beat The Pro?

Toen het KLM Open als eerste toernooi Beat The Pro introduceerde, had niemand durven dromen dat dit unieke moment voor amateurgolfers zo’n succes zou worden. Ook in de editie van 2024 ontbreekt Beat The Pro dus niet. Onder de amateurs bevindt zich dit jaar een aantal prominenten dat met knikkende knieën de arena zal betreden. Of zal dat wel meevallen?

Beat The Pro is een van de grote succesverhalen in de historie van het KLM Open. Bedacht in 2016 en vanaf dat moment door vele toernooien in de wereld gekopieerd. De beelden van amateurs die in het KLM Open op één hole de kans kregen om met één slag de gelouterde tourprofessionals te verslaan (wanneer ze op de par-3 dichter bij de hole sloegen) gingen dat eerste jaar de hele wereld over.

Sinds dat moment is het niet meer weg te denken bij het KLM Open. De DP World Tour en de spelers raakten zo enthousiast, dat Beat The Pro met hun instemming nu op alle toernooiendagen wordt gespeeld. Voor de tourspelers is het een serieuze aangelegenheid, want hun score op die hole telt gewoon mee voor het toernooi.

Feestje

Anders dan in 2019, toen op The International hole 12 werd uitverkoren als de Beat The Pro-hole, is nu hole 11 omgeturnd tot een arena waarin de amateurs tegenover twee of drie tourprofessionals hun allerbeste slag ooit tevoorschijn willen toveren. Hole 11 was een par-4, maar is nu ingekort tot een par-3 van ongeveer 116 meter.

Onder de deelnemers bevinden zich een aantal bekende Nederlanders, die kort of al wat langer geleden de golfsport hebben omarmd.

Onder druk presteren

Olympisch kampioen schaatsen Marianne Timmer is er daar één van. Ze smaakte al eens het genoegen van meedoen aan Beat The Pro. Toen ze na een serieuze warming-up naar de tee liep, sprak ze de heldhaftige woorden: “Onder druk presteren, ik ben het gewend.”

Ondanks de tips van Joost Luiten en een kaarsrechte drive, strandde haar poging net in het water. “Jammer dat de bal de green net niet haalde, maar het was hoe dan ook een feestje om er te staan.”

Dat is een mindset die ze graag debuterende BN’ers en zichzelf weer toewenst op hole 11, waar overigens geen water te vinden is: beschouw het als een feestje.

Socialer

Jody Bernal is een van die debutanten. Hij begon in de coronaperiode met golf en is inmiddels naar eigen zeggen ‘behoorlijk fanatiek’.

Golfen is voor de zanger, bekend van de hit ‘Que si, que non’, veel meer dan een spelletje. “Golf heeft van mij een socialer mens gemaakt. Voorheen was ik niet iemand die snel ergens alleen zou binnenstappen als ik niemand kende. Maar door golf ben ik daar op de een of andere manier makkelijker in geworden. Ik stap nu zonder schroom een clubhuis binnen of de driving range op om een balletje te slaan en een praatje te maken”, zei hij al eens in een interview met golf.nl.

Maar Bernal geeft ook ruiterlijk toe dat golf met hem aan de haal kan gaan. “Het is een fascinerende en ongrijpbare sport. Als iets me niet lukt, dan moet en zal ik het onder de knie krijgen.”

Dat belooft wat tijdens het KLM Open als Bernal maar één kans krijgt op de par-3. Hij weet dat straks ook nog eens de ogen van honderden golffans op hem zijn gericht.

Hole-in-one

Wellicht is Toine van Peperstraten iets minder nerveus wanneer hij straks zijn bal opteet. The International is immer zijn thuisbaan. De tv-presentator speelt er gemiddeld twee keer per week, mits het mooi weer is. “Het mooiste aan golf vind ik de uitdaging om telkens weer het duel met jezelf aan te gaan. Steeds proberen je eigen scorekaart te verslaan.”

Maar bij Beat The Pro gelden andere wetten, beseft ook Van Peperstraten. Toch heeft hij misschien wel een streepje voor op alle tourspelers, want hij presteerde iets dat velen hem nog niet hebben nagedaan: een hole-in-one op The International. Weliswaar op hole 7, maar toch. “Dat was ruim zes jaar geleden. We waren met z’n drieën en hadden het eerst helemaal niet in de gaten, maar de flight voor ons had de bal zien vallen. Dat hebben we wel even gevierd natuurlijk. Tot voor kort hing mijn ingelijste handschoen nog in het clubhuis van The International. Zo’n prestatie moet je koesteren.”

Van Peperstraten was de hole dus al eens de baas. De volgende uitdaging is dan nu de tourpro’s de loef af te steken.

Maar andere debutanten zoals tv-presentator Bjorn Remmerswaal, deejay Bjorn Hato en de zingende tweeling Mylène en Rosanne Waalewijn zullen vast al genoegen nemen met het ‘feestje’. En hopen dat de bibbers achterwege blijven.

Meer Nieuws

Guido Migliozzi wint het KLM Open 2024

Guido Migliozzi wint het KLM Open 2024

Daan Huizing maakt (al de vierde) hole-in-one op KLM Open

Daan Huizing maakt (al de vierde) hole-in-one op KLM Open

KLM Open twee uur vertraagd

KLM Open twee uur vertraagd