
Ruud Gullit neemt als toernooidirecteur ‘sfeerbeheer’ KLM Open voor zijn rekening
Ruud Gullit is dit jaar toernooidirecteur van het KLM Open, naast Daan Slooter, die de rol van sportief toernooidirecteur vervult. Het toernooi wordt gespeeld in Gullits stad, Amsterdam. De oud-topvoetballer is al jaren gek van golf en vertolkt op The International met liefde de rol van directeur ‘sfeerbeheer’, zoals hij het zelf omschrijft.
Ruud Gullit – toernooidirecteur KLM Open 2025
Tijdens het KLM Open zul je Gullit op The International dus elke dag kunnen tegenkomen. De lach op zijn gezicht zal verraden dat hij het naar zijn zin heeft. Een van ‘s Nederlands beste voetballers ooit is trots dat hij voor deze rol is gevraagd en trots dat zijn stad Amsterdam gastheer is van ‘een van de oudste en meest gerespecteerde toernooien op DP World Tour’.
Sfeerbeheer
“Het KLM Open is een prachtig evenement dat topsport en beleving samenbrengt. En om dit te mogen doen in het jaar waarin mijn stad 750 jaar bestaat, maakt het extra bijzonder”, aldus Gullit.
Wat hij dan precies gaat doen? Als toernooidirecteur zal hij als een ware ambassadeur het KLM Open met al zijn mooie facetten voor het voetlicht brengen. “Ik zie mezelf als een soort directeur sfeerbeheer”, gaf hij vorige week tijdens het persmoment op The International gevat een fraaie omschrijving van zijn taak.
Fascinerend
Die opdracht kost hem weinig moeite, want Gullit is een golfliefhebber pur sang. Meerdere malen mocht hij al op grote platforms lyrisch vertellen over de golfsport en hoe hij erdoor gefascineerd is geraakt.
Gullit wordt al vijftien jaar lang uitgenodigd om mee te spelen in de Pro-Am van Dunhill Links in Schotland, een ander toonaangevend en jaarlijks toernooi van de DP World Tour. Bij de talkshow van Humberto raakte hij daar vorig jaar niet over uitgepraat. “Ik kan echt genieten van de topspelers. Hoe zij een bal kunnen slaan, precies waar ze ‘m hebben willen, dat is fascinerend.”

Ruud Gullit op The International
Verslaafd
De eerste kennismaking van Gullit met golf dateert al van 1990, toen hij als voetballer nog deel uitmaakte van het roemruchte Nederlandse trio (met Frank Rijkaard en Marco van Basten) bij AC Milan. “Het balletje één keer goed raken en je bent verslaafd”, ondervond hij aan den lijve.
Maar voetbal stond uiteraard toen nog op één en van spelen kwam weinig, laat staan lessen nemen. “Dus in die tijd bleef het bij wat gaten slaan in de bijvelden op het trainingscomplex van Milan, iets wat de clubleiding niet heel erg leuk vond.”
Aanleren
Het talent als voetballer kwam hem wel van pas op de golfbaan. Het balgevoel blijkt niet zelden bij voetballers een goede basis voor een snelle ontwikkeling als golfer. Net als bij zijn ploeggenoot Marco van Basten.
Het nadeel van weinig tijd maar toch willen golfen: “Je gaat het jezelf aanleren. Dat is ook wel leuk, maar pas later kom je er achter dat sommige dingen daarna moeilijk zijn af te leren”, aldus Gullit, de later wel wat lessen nam bij teaching professionals.
Leuke mensen
Zijn rijke voetbalcarrière, waarin hij onder meer met AC Milan twee keer de Champions League won en met Oranje de Europese titel in 1988, ligt inmiddels ver achter hem. Golf heeft niet alleen Gullits hart gestolen, het past hem ook als een jas. “Ik wil niet meer rennen”, zegt hij met een glimlach. “Ik heb genoeg gerend in mijn leven. Het mooie aan golf is dat je het met iedereen kan spelen. Ouderen, vrouwen, mannen en kinderen. Bovendien ontmoet je op de golfbaan vaak ook nog eens leuke mensen.”
Gullit voelt zich bovendien gezegend met een partner die minstens zo verslingerd is aan golf als hij. Karin en Ruud zijn lid op The International, de baan waarop dit en volgend jaar het KLM Open wordt gespeeld. “Ze hebben hier op de club uitgerekend dat Karin van alle leden het meest gebruik maakt van de golfbaan. Ze is misschien nog wel fanatieker dan ik.”
Op de bank golf kijken
Hij illustreert dat nog eens met een voorbeeld. Gullit, in veel voetbalprogramma’s geliefd als analist, was eens in coronatijd via een live-verbinding vanuit huis te gast in zo’n programma, toen Karin de kamer binnenstormde en Ruud luid vroeg ‘of hij wel had gezien wat Jon Rahm (Spaanse topgolfer) zojuist had gepresteerd’. Live in de uitzending moest Ruud dus zijn geliefde even duidelijk maken dat zijn ogen dit keer op voetbal waren gericht en niet op golf. “Maar samen op de bank hebben wij pas ook genoten van het slot op de Masters en waren we blij voor Rory, die ik al een paar keer heb ontmoet, dat hij won.”
Nieuws delen
Meer nieuws


Guido Migliozzi keert terug naar KLM Open 2025
