Zes Nederlanders door in het KLM Open, Luiten nog kansrijk

Alsof het een finaledag was, zo leek het op de tweede dag van het KLM Open. Nederlanders die knokten voor wat ze waard waren en gelukkig kwam er ook een paar bovendrijven. Wat niet veranderde was de positie van Jorge Campilli. De Spanjaard gaat ook na 36 holes nog aan de leiding.

De lastige wind en droge baan maakten het voor veel spelers lastig. Laag scoren was moeilijk al waren er natuurlijk uitzonderingen. De Nederlanders Rowin Caron en Daan Huizing bijvoorbeeld. Met deze omstandigheden een ronde van 68 slagen binnenbrengen, dat oogstte veel lof.

“Ik hier heel blij mee”, zei Huizing. “Ik heb gisteren na de ronde een kleine trainingssessie gedaan. Dat ging vooral om de take-away en balpositie. Ik raakte ze vandaag zuiver, dus dat heeft gewerkt. De laatste holes waren zeker spannend met het oog op de cut. Vooral de birdie op 14 was lekker om een buffer te hebben. Nu mogen we weer twee dagen knallen in het weekend.”

Huizing staat met -1 net binnen de top-50, net als Vince van Veen die met een ronde 70 (-2) ook ruim de cut haalde. Ook Lars van Meijel en de amateur Lars van der Vight voegden zich als twee van de laatste spelers in de baan bij dat gezelschap.

Caron schreef zijn goede score toe aan zijn ijzers. “Die sloeg ik een stuk beter vandaag dan gisteren. Ik lag daardoor dichter bij de vlag en dat maakt het makkelijker om putts te maken.”

Hij klom naar een zeventiende plaats, net onder Joost Luiten. Die had een lastige dag. De Bleiswijker begon heel goed aan de tweede ronde en schreef vlotjes twee birdies op zijn scorekaart, maar daarna kwam de klad er een beetje in. Nog voor de turn leverde hij die slagen al weer in en op hole 14 slikte hij een dure dubbel bogey. Daardoor leek Luiten weer terug te vallen in de schaduw, maar voor het oog van honderden golffans op de laatste hole, haalde hij nog een fraai slotakkoord uit zijn tenen. Onder luid gejuich van de honderden golffans.

“Ik wist dat het door de omstandigheden een moeilijke dag ging worden. Je moet voor elke slag vechten en niet in de rough komen. Daar lag ik te vaak en dan word je terecht hard gestraft. Maar ik sta nog op een positie die je richting het weekeinde wil hebben, al had ik het natuurlijk graag een paar slagen beter gedaan.”

Risico’s

Luiten eindigde de ronde op de score waarop hij vroeg in de middag zijn ronde begon: -5. Dat zijn vijf slagen meer dan Jorge Campillo, die gisteren met een sublieme ronde een gat sloeg naar de rest. De Spanjaard besefte dat hij daardoor vandaag vooral geen onaanvaardbare risico’s moest nemen. Met een ronde in 71 slagen (-1) handhaafde hij zich aan de kop van het klassement. Wel bedraagt zijn voorsprong op zijn eerste belager, de Italiaan Renato Paratore, nu nog maar twee slagen.

Titelverdediger Victor Perez verliet dit keer door de achterdeur het KLM Open, net als Wil Besseling. De Noord-Hollander verspeelde op de laatste vier holes zijn kansen op het halen van de cut.

Luiten verheugde zich al op de dag van morgen, waarop maar liefst zes Nederlanders weer de baan ingaan. Het publiek volgde de tweevoudig winnaar en de andere Nederlanders vandaag in groten getale.

“Het is mooi dat het KLM Open nog zo leeft en de mensen het hier gezellig hebben. Die steun voel je en dat is fijn.”

Meer Nieuws

Het KLM Open van dit jaar heeft ook flinke ‘bonussen’

Het KLM Open van dit jaar heeft ook flinke ‘bonussen’

Het KLM Open: springplank voor talent

Het KLM Open: springplank voor talent

Pablo Larrazábal verdedigt zijn KLM Open-titel in 2024

Pablo Larrazábal verdedigt zijn KLM Open-titel in 2024