Perez en Meronk gebrand op wéér een hoofdrol

Twee hoofdrolspelers van het KLM Open 2022 zijn dit jaar terug op Bernardus. Winnaar Victor Perez en Adrian Meronk, die derde werd. Voor beiden staat deze week veel op het spel.

Hoewel Meronk vorig jaar niet won, luidde de derde plaats voor de Pool wel een succesvolle periode in. Hij won ruim een maand later het Irish Open en in december vorig jaar het Australian Open. Een paar weken terug zegevierde Meronk in het Italiaans Open, nog wel op de baan waar in september de Ryder Cup wordt gespeeld. Geen wonder dat de bijna twee meter lange golfer in beeld is om straks de eerste Pool ooit in de Ryder Cup te worden. Hij is al de boeken ingegaan als de eerste Pool die op de DP World Tour won.

Denken

In het klassement voor de Ryder Cup-kwalificatie staat Meronk nu op het randje. En als hij uiteindelijk niet genoeg punten vergaart, valt hem mogelijk een wildcard ten deel.
“Ik probeer er niet elke dag aan te denken, maar het is wel mijn grote doel dit jaar”, zei Meronk vandaag bij de persconferentie. “Als ik goed blijf spelen, komt het als het goed is bijna vanzelf.”
De Ryder Cup is zeker een van de factoren die hem ertoe deden besluiten om deze week weer in Nederland te spelen. Immers, de baan ligt hem. De Pool keek deze week maar eens de beelden terug van vorig jaar. Speuren naar waar hij het nog beter had kunnen doen. “Op de par-3 holes. Misschien is dat dit jaar het verschil tussen derde worden of winnen.”

Op nul

Als je het zo bekijkt, dan hoeft Victor Perez niet veel anders te doen dan vorig jaar.

“Ik zat toen eigenlijk wel in een fijne positie. Ryan (Fox) had de leidende positie. Ik kon eigenlijk niet meer dan steeds een putt maken om nog een kans te maken. Voor mij was het: okay, als ik deze putt maak, heb ik nog een kansje. Er was nooit een moment waarop ik de druk voelde een putt te móeten maken”, aldus de titelverdediger.

Maar, dat weet Perez ook, zo werkt het niet elke week. Je kunt een geleverde prestatie niet klonen. “En het is niet zo dat ik als kampioen van vorig jaar met een voorsprong op -10 mag beginnen. Golf is ook geen tennis, waar je als hoogste geplaatste een relatief makkelijke loting hebt. Ik begin deze week dus gewoon op nul.”

Ook Perez, die dit seizoen al een groot toernooi in Abu Dhabi won, zou met een heel goed resultaat weer een stap kunnen maken richting het Europese Ryder Cup-team. De Fransman kiest dit jaar zorgvuldig zijn toernooien uit om de kans daarop zo groot mogelijk te maken. “Voor de Ryder Cup-kwalificatie van 2021 maakte ik de fout om te veel in Amerika te spelen. Daar verdiende ik geen punten mee voor de kwalificatie. Als rookie moet je ook niet snel op een wildcard rekenen. Je moet je plek via de ranking verdienen.”

Natuurlijk zijn er deze week meer spelers in het KLM Open die nog hopen op een uitverkiezing voor het Ryder Cup-team. Rasmus Højgaard is er een van. Vorig jaar werd hij nog in Cromvoirt vergezeld door zijn tweelingbroer Nicolai, maar die is er dit jaar niet bij. “Ik voel me wel een beetje alleen zonder hem”, lachte de Deen. “Maar gelukkig zit ik deze week in een huis met leuke gasten. We vermaken ons wel.”

Drie maanden toekijken vanwege een schouderblessure gooide al wel wat roet in het eten. Højgaard speelde sindsdien een handjevol toernooien, “maar mijn spel is nog niet bepaald scherp. Met mijn coach in de buurt hoop ik dat het deze week beter gaat. Natuurlijk zit de Ryder Cup nog in mijn achterhoofd, maar ik geloof niet dat het mijn spel helpt wanneer ik daar nu te veel aan denk.”

Meer Nieuws

Winnen doet bij Darius van Driel onrust als sneeuw voor de zon verdwijnen

Winnen doet bij Darius van Driel onrust als sneeuw voor de zon verdwijnen

Europese smaakmakers weer naar KLM Open 2024

Europese smaakmakers weer naar KLM Open 2024

Het KLM Open van dit jaar heeft ook flinke ‘bonussen’

Het KLM Open van dit jaar heeft ook flinke ‘bonussen’