Koploper Luiten op eerste dag als vanouds

Na de eerste dag van het Dutch Open 2022 kan de tweede niet vroeg genoeg beginnen. Het spektakel in de eerste ronde smaakt namelijk naar meer. Niet in de laatste plaats dankzij Joost Luiten, die morgen als leider aan de tweede ronde begint.

Het voelde vandaag als ‘vanouds’, zei Luiten na zijn ronde. Daarmee bedoelde de Bleiswijker dat het publiek hem een handje geholpen had. “Ik houd ervan om voor eigen publiek te spelen, ook al brengt het extra druk met zich mee. Maar ik slaagde er vandaag in om voor de ronde in mijn eigen, kleine bubbel te stappen. En na die vliegende start (-4 na 7 holes) wilde ik het vasthouden en doortrekken. Ook onder deze lastige omstandigheden.”

Ochtend

De beste scores werden vandaag namelijk in de ochtend gemaakt, toen de wind nog meer de vorm van een briesje had. Later trok de wind aan en hadden de spelers er hun handen vol aan. Daarom was de prestatie van Luiten zo knap. “In de middag was elke score onder par goed geweest”, zei de tweevoudig winnaar van het toernooi.

Maar bijna in één adem voegde hij eraan toe dat de ronde van vandaag geen garanties biedt. “Ik zie morgen wel of het hard waait of niet. Ik moet slag voor slag spelen. Je moet op deze baan op de fairways blijven, dan kun je ook aanvallend spelen en scoren.”

Wat Luiten vooral tevreden stemde, was dat de veranderingen, waaraan hij met zijn nieuwe coach Jamie Gough traint, in de baan als ‘normaal voelde’. “Dat was fijn en toch een bevestiging dat je aan de goede dingen werkt.”

Demarrage

Vroeg op de dag waren de schijnwerpers nog op Rasmus Højgaard gericht. Met drie birdies en een eagle op de eerste negen holes sloeg hij een klein gaatje naar de eerste achtervolgers. De demarrage stagneerde op de tweede negen, maar met -6 tekende de 21-jarige Deen wel voor de beste ronde van de dag. Dat genoegen deelt hij met de Engelsman Eddie Pepperel, die onder meer zeven birdies en één bogey op de kaart had staan. Het verhaal van Pepperell is wonderlijk. De 31-jarige tourspeler, die ook op twitter een grote schare fans heeft vanwege zijn humor en zelfspot, slaat tegenwoordig oefenrondes over. “Ik merkte dat ik veel te vermoeid terugkwam van toernooien. Daarop besloot ik het anders aan te pakken. Ik train de dagen voor het toernooi specifiek op skills en onderdelen, maar speel geen ronde om de baan te verkennen. En dat bevalt uitstekend.”

Rasmus Højgaard

Rasmus Højgaard vliegt zijn voorbereiding nog wel op de ‘traditionele’ manier aan. Het resultaat was gisteren hetzelfde: ook hij kwam binnen in 66 slagen. Beide spelers staan dus een slag achter op Luiten.

Nederlanders

Van de overige Nederlanders deed ook Darius van Driel het goed. De Leidschendammer, die vorig jaar vierde werd op Bernardus, staat met -2 in de top-30.

Drie andere landgenoten kwamen ook met een score onder par binnen: Wil Besseling, Lars van Meijel en Dario Antonisse. “Ik ben meer tevreden met mijn score dan met mijn spel”, aldus Besseling. “Het was een beetje zoeken en stoeien op de baan voor mij.”

Ook de jonge amateur Jack Ingham verdient een eervolle vermelding, met een ronde level par in de middag.

Scores andere Nederlanders:

Jerry Ji                        +1

Rowin Caron               +1

Daan Huizing              +2

Robbie van West        +2

Thijmen Batens          +4

Koen Kouwenaar        +4

Kiet van der Weele     +4

Mats Markovits          +5

Lees hier het verslag van de ochtendronde.

 

Meer Nieuws

Daan Huizing maakt (al de vierde) hole-in-one op KLM Open

Daan Huizing maakt (al de vierde) hole-in-one op KLM Open

KLM Open twee uur vertraagd

KLM Open twee uur vertraagd

De spanning loopt op richting slotdag KLM Open

De spanning loopt op richting slotdag KLM Open