Koele kikker Perez wint Dutch Open 2022

Het Dutch Open 2022 heeft in Victor Perez een fantastische winnaar gekregen. De manier waarop de 29-jarige Fransman in een play-off met Ryan Fox elke strohalm vastgreep en uiteindelijk toesloeg, was indrukwekkend.

Dat het Dutch Open een ongemeen spannende ontknoping zou krijgen, was gisteren al wel duidelijk. Helaas zat daar geen Nederlands tintje meer aan. Daarvoor waren de ronden van Joost Luiten en Lars van Meijel zaterdag veel te matig.

Maar er bleven genoeg spelers van naam over die zich nog kansrijk waanden en ook op de finaledag met bravoure speelden. Uiteindelijk werd het aan het einde van de rit een tweestrijd tussen Ryan Fox en Victor Perez.

In de slotronde kreeg Fox het na de turn echt op zijn heupen. Op hole 11 chipte hij in voor birdie, op 12 maakte hij een putt van ruim 25 meter voor eagle en op 14 rolde er nog eens een heel lange putt in (birdie).

Dat gaf hem een voorsprong van drie slagen op de eerste achtervolger, Victor Perez. Er leek voor de Nieuw-Zeelander na 17 holes geen vuiltje aan de lucht, maar op 18 ging het helemaal mis. Drive in het water en zijn ‘derde’ slag over de green. Chip in de bunker en uiteindelijk twee putts voor een bogey. Daarmee viel hij terug naar -13 en dankzij een birdie op 17 kwam Perez óók op -13. De Fransman in het voordeel zou je zeggen, met de par-5 nog te gaan. Maar scoorde Perez daar niet beter dan een par. Dus eindigden beide spelers op -13.

Play-off

Fox mocht toch nog terugkomen voor een play-off. Op de eerste hole lag hij in twee op de green, Perez pas in drie. Toch maakte de Fransman een knappe birdie om de tap-in birdie van Fox te neutraliseren.

Bij de tweede poging maakten beide spelers een par. Nog geen beslissing dus. En die viel ook niet op de derde play-off hole (wéér hole 18).

Na drie keer de slothole verplaatste het spektakel zich naar hole 17, de par-3 waar Perez anderhalf uur geleden in zijn laatste ronde nog een birdie had gemaakt.

Misschien gaf hem dat wel het juiste gevoel, toen hem weer een lange putt te wachten stond. Ook nu maakte de Fransman de putt. Als eerste, waardoor Fox van ongeveer dezelfde afstand een haast onmogelijke opgave had. De Nieuw-Zeelander moest inderdaad het antwoord schuldig blijven.

Magie

Voor Perez is dit zijn tweede overwinning op de DP World Tour. In 2019 won hij het Alfred Dunhill Links Championship in Schotland.

“Ik moet eerlijk zeggen dat het geluk aan mijn zijde was vandaag. De lange putts die ik in de ronde maakte en ook in de play-offs, het moet magie zijn geweest. Ik ben er altijd in blijven geloven, want golf laat zich moeilijk voorspellen. Ook toen Ryan die birdies en eagle net na de turn maakte. Ik probeerde op het laatst niet naar het scorebord te kijken. Toch zag ik op 17 dat hij terugviel naar -13. Birdie maken op 18 was voor mij alleen niet zo makkelijk, maar gelukkig kwam het in de play-offs toch nog goed.”

Beste Nederlander

Joost Luiten werd toch nog de beste Nederlander. Met een ronde in 69 slagen (-3) krabbelde hij na de voor hem zo frustrerende zaterdag weer een beetje op. “Ik ben blij dat het erop zit”, verzuchtte de tweevoudig winnaar. “Ik had weer een dramatische start, maar het was dan toch mooi om met een eagle op de laatste hole af te sluiten. Natuurlijk kwam ik hier niet om voor de 50ste plek te spelen. De laatste drie dagen waren erg frustrerend. Keihard bikkelen. Ik heb het op karakter afgemaakt. Deze teleurstellingen horen erbij, maar voor het thuispubliek was het extra zuur.”

Foto: Dean Mouhtaropoulos (Getty Images)

The Open

Voor drie spelers, die in de top-10 eindigden en zich nog niet voor The Open hadden gekwalificeerd, was er nog een (extra) prijs. Dat waren ook de nummers één tot en met drie van de ranglijst: Perez, Fox en Adrian Meronk.

Klik hier voor de eindstand van het Dutch Open 2022.

 

Meer Nieuws

KLM Open weer kwalificatie voor The Open in 2024

KLM Open weer kwalificatie voor The Open in 2024

Doe een KLM Open Cadeaubon cadeau!

Doe een KLM Open Cadeaubon cadeau!