‘Ik zag aan zijn loopje hoe hij zich voelde’

In 2013 won Joost Luiten zijn eerste KLM Open. Tien jaar later blikken we in de Week van Luiten terug met drie betrokkenen, die we vroegen naar drie memorabele momenten uit die gedenkwaardige week in september. In deze aflevering: vader Nico Luiten.

 1

“Op zondag maakte Joost op hole 13 zijn eerste bogey van de dag. Ik hoorde veel mensen om me heen iets zeggen zoals ‘nou is het voorbij, klaar’. Maar Jiménez had even daarvoor een puttje van 50 centimeter gemist. Dat is golf hè. Het kan zomaar gebeuren. Ik werd die ronde veel aangesproken door mensen. Lief en aardig bedoeld, maar ik wilde meelopen met Joost. Als ik te lang bleef kletsen, raakte ik te ver achterop.”

2

“Het loopje van Joost. Daaraan kan ik zien of het goed zit in zijn hoofd of niet, of hij lekker in zijn vel zit. Ik kan niet precies uitleggen wat de verschillen zijn tussen het loopje in goeden doen en als hij baalt, maar ik zie het. En ik zie het natuurlijk ook wel aan zijn gezicht. Bij een slechte bal loopt hij ook al vaak voordat andere spelers hebben geslagen. Ligt hij keurig midden fairway, dan sjokt hij er een beetje achteraan.”

3.

“Ik was niet gestresst die dag. Ik voelde ook geen spanning. Ik zit meer billen te knijpen voor de televisie of als ik Joost via livescoring volg. In de baan zie ik een bogey aankomen, op de computer niet. Joost genoot die dag van het publiek. Als je daarvoor open staat, helpt het je. Het is alsof je in de Kuip voor 50.000 fans speelt, die je toejuichen na een goede actie. Daar ga je beter van spelen.”

Meer Nieuws

Pablo prachtige winnaar van het KLM Open!

Pablo prachtige winnaar van het KLM Open!

Drievoudig winnaar Dyson van alle markten thuis

Drievoudig winnaar Dyson van alle markten thuis

Marianne Timmer gaat de uitdaging bij Beat The Pro niet uit de weg

Marianne Timmer gaat de uitdaging bij Beat The Pro niet uit de weg