Haotong Li breekt de baan af

Niets zo onvoorspelbaar als golf. In de ochtendronde van dag 2 van het Dutch Open werden de namen op het leaderboard al behoorlijk door elkaar gehusseld. Haotong Li schoot omhoog, Joost Luiten maakte helaas een pas op de plaats.

Dat de wind weer flink waaide was geen verrassing, maar hij komt vandaag uit het noordwesten. Daardoor is ronde 2 qua omstandigheden geen kopie van de eerste dag. “Ik had het gevoel dat de wind het ook lastiger maakte”, zei Luiten na zijn ronde, waarin hij drie bogeys en een dubbel bogey maakte. “Drie dure fouten en dat kost me veel slagen, die je op deze baan niet kan terugwinnen. Dat begon al met een bogey op de derde hole. En zat ik gisteren snel in een flow, nu ga je dan meer nadenken. Ik was vandaag +1 over alle par-5 holes gerekend en dat is zelfs onder deze omstandigheden echt niet goed.”

Dat is golf, zei Luiten met een vertrokken gezicht na zijn ronde in 75 slagen (+3). “Mijn ijzers waren niet zo scherp als gisteren. Waar dat aan ligt? Daar kun je moeilijk een vinger op leggen. Maar met -4 ben ik nog niet uitgespeeld. Het kan morgen weer anders zijn.”

Putter

Dat is niet wat Haotong Li hoopt. De Chinees had een topdag en brak de baan af, zoals dat in golf wordt gezegd. Hij is na de ochtendronde de nieuwe koploper. Acht birdies en een eagle, die mede tot een score van 63 slagen leidden, dat was meer dan indrukwekkend. “Ik had een goede start en mijn putter was hot vandaag’, sprak de 26-jarige Chinees, die in 2018 in Dubai zijn laatste overwinning op de DP World Tour behaalde. “Alle ballen vanaf de tee eindigden op een goede plek en daardoor kreeg ik de kansen om te scoren. Nu moet ik in het weekend mezelf blijven, en kalm.”

Ook Matt Wallace (-5) en Ryan Fox (-5) maakten met goede scores een sprong in het klassement en volgen Haotong Li op respectievelijk één en twee slagen.

Ondergrens

Van de overige Nederlanders is Lars van Meijel er dit weekeinde zeker bij. Na een ronde in 70 slagen staat hij op -3. “Het was solide met deze wind. De laatste holes zijn pittig. Natuurlijk wil ik hier heel graag goed spelen, want zoveel kansen krijg ik dit seizoen niet op dit niveau, maar de kunst is om dat niet mee te nemen in de baan. Dat maakt de goede spelers zo goed. Die spelen elke hole met hetzelfde gevoel, op welk niveau ze op spelen.”

Voor Daan Huizing valt na twee dagen het doek. Net als gisteren had hij 74 slagen nodig. Teveel. “Ik sloeg de ballen de afgelopen twee dagen gewoon te matig”, was Huizing eerlijk. “Voor het toernooi was het gevoel goed, maar in de beweging zaten te veel slordigheden en daardoor zakte ik door de ondergrens.”

Darius van Driel is er morgen waarschijnlijk niet meer te bewonderen. Hij had een superstart (birdie-birdie), maar liep vervolgens onderweg te veel averij op. Twee dubbel bogeys net na de turn waren de mokerslag (76). En dat was gezien zijn score gisteren (-2) toch een beetje pijnlijk.

Ook Robbie van West (+1), en de amateurs Jack Ingham (+9) en Kiet van der Weele gaan de cut niet halen. Hoewel Van West misschien nog een beetje hoop heeft.

In de middag neemt de wind nog meer toe, waardoor de scores naar verwachting ook minder goed zullen zijn, maar de cut ligt nu op -1. Die zal misschien nog een slag zakken, maar niet veel meer dan dat.

Volg de scores hier.

Meer Nieuws

Winnen doet bij Darius van Driel onrust als sneeuw voor de zon verdwijnen

Winnen doet bij Darius van Driel onrust als sneeuw voor de zon verdwijnen

Europese smaakmakers weer naar KLM Open 2024

Europese smaakmakers weer naar KLM Open 2024

Het KLM Open van dit jaar heeft ook flinke ‘bonussen’

Het KLM Open van dit jaar heeft ook flinke ‘bonussen’