Dutch Open 2022 voorbeschouwing

Dutch Open in trek bij tourspelers

 

Met de pas 14-jarige Oekraïense amateur Lev Grinberg als jongste en Thomas Björn (51) als oudste deelnemer begint morgen de 102de editie van het Dutch Open. Voor de tweede keer is Bernardus in Cromvoirt het decor voor het prestigieuze internationale golftoernooi, dat onderdeel uitmaakt van de DP World Tour en vorig jaar werd gewonnen door de Zweed Kristoffer Broberg.

Kanshebbers genoeg deze week, want het niveau dit jaar was in het afgelopen decennium niet eerder zo hoog, aldus toernooidirecteur Daan Slooter. Hij baseert zijn bewering op de kwaliteit van 156 aanwezige spelers, die op grond van hun prestaties op de DP World Tour zijn ingedeeld in categorieën. De ondergrens ligt deze week een stuk hoger dan in voorgaande jaren.

Dat heeft volgens Slooter meerdere oorzaken. “De spelers zijn laaiend enthousiast over de baan en de oefenfaciliteiten hier. Het feit dat we nu met het toernooi in de maand mei zitten, speelt ook mee. De meeste spelers hebben vorige week geen toernooi gehad, zijn uitgerust en beginnen weer aan een nieuwe serie. Maar we hebben ook een aantal jongens dat heeft meegedaan aan het PGA Championship in de Verenigde Staten en die hebben we met een privévliegtuig opgehaald.”

Thomas Pieters

 

Thomas Pieters is een van de spelers, die vorige week nog in Amerika in actie kwam. Voor hem voelt spelen in Nederland als een’ thuiswedstrijd’; de tweede in korte tijd want begin mei deed hij mee aan het Soudal Open in Antwerpen. “Ik had dit niet graag willen missen. Ik kan thuis ontbijten, het is maar een uurtje rijden”, aldus de Belg, die aan het begin van het seizoen al een groot toernooi in Abu Dhabi won en in 2015 het Dutch Open op The Dutch op zijn naam schreef. “Het gevaar is dan dat je voor jezelf te hoge verwachtingen hebt voor de rest van het jaar, maar je kunt niet elke week winnen. Ik heb na die zege de reset button weer ingedrukt. Je moet opnieuw beginnen. Elke week weer.”

Toch begint Pieters, de hoogstgeplaatste speler op de wereldranglijst (36) die meedoet, op papier als een van de favorieten. “Ik vind de baan fantastisch en het gaat waaien. Dat ligt mij wel.”

Ook de Oostenrijkse topspeler Bernd Wiesberger ziet dat als een voordeel. “Hoewel ik over mijn spel van de afgelopen niet heel tevreden ben, lig ik zeker niet wakker van veel wind. Ik ben in 2016 al eens dichtbij het winnen van dit toernooi geweest en een zege hier staat hoog op mijn verlanglijstje.”

 

 

Oranje

 

Met veertien Nederlanders in het deelnemersveld, onder wie vier amateurs, is de kleur ‘oranje’ goed vertegenwoordigd. De vier landgenoten, die bijna wekelijks op de DP World Tour spelen, zijn het er unaniem over eens dat spelen in eigen land een speciaal tintje aan de week geeft. Of ze dat tot grootse daden kan aanzetten, is natuurlijk de vraag.

“De resultaten in de afgelopen weken zijn in elk geval niet goed geweest”, zegt Joost Luiten. “Ik heb na twintig jaar een andere coach en de kleine veranderingen waarmee we bezig zijn,

gaan in de training wel goed maar in de wedstrijd nog niet. Ik besef dat het tijd nodig heeft, maar je wil natuurlijk altijd dat het sneller gaat. Maar ik weet uit ervaring ook dat het plots in een week allemaal goed kan vallen.”

Op de ranglijsten is Luiten inmiddels voorbijgestreefd door Wil Besseling, maar beiden zijn niet met een ‘interne strijd’ bezig. Luiten: “Het zegt dat Wil een goede periode heeft gehad en ik ben blij dat we nu met vier jongens op de Tour spelen. Ik ben met mezelf bezig, niet met anderen.”

Besseling: “Natuurlijk wil je graag de beste Nederlander zijn, maar het is geen onderling gevecht. Het gaat erom dat je het beste uit jezelf haalt. Anderen maken dit groter dan het is.”

Goede gevoel

 

Darius van Driel, vorig jaar met een vierde plaats de beste Nederlander, hoopt dat hij het gevoel van 2021 weer kan ‘oproepen’. “Mijn resultaten zijn tot dusverre ook niet geweldig, maar het is altijd fijn om in een toernooi te spelen waaraan je goede herinneringen bewaart.”

Voor Daan Huizing is het zeker ook een bijzondere week. Hij speelt met zijn vrouw Danielle ‘aan de tas’. Ze is sinds kort zijn vaste caddie op de tour. “Ik voel me met haar meer op mijn gemak, ze heeft ook verstand van golf en we hebben in de baan veel plezier samen. Misschien is dat de afgelopen jaren wel de missing link geweest.”

US Open & The Open

 

Behalve de hoofdprijs van bijna 300.000 euro staat er in Cromvoirt nog meer op het spel. Met een goede klassering in het toernooi gooi je hoge ogen in twee aparte klassementen, waarmee startbewijzen in het US Open en Brits Open zijn te verdienen. “Ook dat is voor veel spelers een goede reden om naar hier te komen”, aldus Slooter. “Vorig jaar besloten na het openstellen van de inschrijving uiteindelijk nog meer dan zestig spelers niet te komen, nu maar zeven. Dat zegt genoeg.”

Op zondag wordt in elk geval al duidelijk welke drie spelers, die in de top-10 eindigen, via het Dutch Open de deur naar de 150ste editie van de enige Europese major op St. Andrews openen. En natuurlijk ook wie de opvolger wordt van Kristoffer Broberg.

Meer Nieuws

Europese smaakmakers weer naar KLM Open 2024

Europese smaakmakers weer naar KLM Open 2024

Het KLM Open van dit jaar heeft ook flinke ‘bonussen’

Het KLM Open van dit jaar heeft ook flinke ‘bonussen’

Het KLM Open: springplank voor talent

Het KLM Open: springplank voor talent