KLM Open in cijfers

Sport kan niet zonder cijfers. Winnen en verliezen ligt vaak maar enkele, honderden seconden uit elkaar. Maar niet alleen de einduitslag wordt bepaald door cijfers. Ook alle prestaties worden tegenwoordig in kaart gebracht met behulp van statistieken. We kunnen van iedere voetballer het percentage succesvolle passes zien gedurende elk moment van de wedstrijd. Ook golf en het KLM Open zijn doorspekt met cijfers. Cijfers over de spelers, de baan en het toernooi en haar geschiedenis.

156 spelers – Ranking the Stars

Tijdens het KLM Open zijn er 156 spelers die in actie komen op het toernooi van de European Tour. Volgens Joost Luiten, ambassadeur van het KLM Open, is het één van de sterkste velden in jaren. Het Amerikaanse tourschema is dit jaar anders waardoor ook US PGA spelers in Europa het KLM Open kunnen meedoen. Hopelijk is het sterke veld van dit jaar een teken voor de toekomst. Maar wat is er allemaal te zeggen over deze topgolfers?

Van de spelers die meedoen aan het KLM Open hebben we op basis van de statistieken van de European Tour de volgende ranglijst kunnen samenstellen uit de top tien (bron European Tour app september 2019)

Greens in Regulation in %:

1. Sergio Garcia 78
7. Joost Luiten 73,3
9. Lee Westwood 72,2
10. Thomas Pieters 72,1

Driving distance in yards:

2. Troy Merritt 328.8
6. Thomas Pieters 311.8
7. Sergio Garcia 310.8
8. Ross Fisher 309.9

14 Nederlandse Golfers

14 Nederlandse golfers zijn verzekerd van deelname aan het 100ste KLM Open. Tien pro’s en vier amateurs hebben een plaats verdiend in het historische toernooi dat van 12 tot en met 15 september op The International in Amsterdam plaats vindt. Dat worden er mogelijk nog twee meer. Een aantal heeft zich geplaatst als winnaar van Nationale golfcompetities en sommigen hebben een wildcard gekregen van toernooidirecteur Daan Slooter.

11 Majors

Het 100ste KLM Open telt zeven winnaars van een major-titel die samen 11 majors hebben gewonnen. Patrick Reed is de hoogstgeplaatste op de wereldranglijst met

een 16de plaats op moment van schrijven. Het veld telt daarnaast vijf spelers uit de top-50, 13 spelers uit de top-100 van de wereldranglijst en drie spelers uit de top tien van de Race to Dubai 2019. Editie 100 kent ook maar liefst 11 winnaars van het KLM Open.

 

Cijfers over The International in Amsterdam

Dit jaar bestaat KLM honderd jaar en is tevens de 100ste editie van de Dutch Open. Ter gelegenheid van dit jubileumjaar wordt van de Dutch Open een thuiswedstrijd gemaakt. Door te kiezen voor The International, een baan die zo dicht bij Schiphol en de operatie van KLM ligt, worden de Dutch Open en KLM bij elkaar gebracht.Om de baan klaar te maken voor het KLM Open zijn enkele aanpassingen doorgevoerd. Zo is hole 13 aangewezen als Beat the Pro hole en is de tee verlegd zodat er een mooi stadion omheen kan worden gebouwd. Ook is de back tee van hole 12 opnieuw geconstrueerd en is er 2.000 meter nieuwe drainage aangelegd. Wat moet je weten over de baan waar het KLM Open dit jaar gespeeld wordt?

3de hole

Hole drie wordt door velen gezien als de ‘signature hole’ van The International. Vanaf het hoogste punt van deze hole krijg je na de afslag pas zicht op de enorme vijver voor de green en de karakteristieke solitaire wilg die prominent voor het water geposteerd staat.

8,6 rapportcijfer

Aan de hand van beoordelingen op Leadingcourses.com is 8,6 het rapportcijfer wat The International scoort.

9de is de moeilijkste

Een par-4 hole van 434 meter. Misschien wel de moeilijkste hole van de baan. Een lastig tee shot die je rechts van de bunkers moet slaan en daarna heb je een lang tweede shot naar de green. Par is een goeie score hier!

18de mooiste uitzicht

Vanaf de 18e (back)tee is het uitzicht ongekend. Aan de ene kant zicht op de Amsterdamse Zuidas, aan de andere kant Schiphol en verder goed zicht op vrijwel alle holes van de baan, waaronder natuurlijk de fairway van de schitterende slothole.

Geweldige par 5 om mee te finishen! Na een goed tee shot over de fairwaybunkers kan je de green in twee slagen halen maar water voor en links van de green maakt het moeilijk en intimiderend. De slopes in de green maken het ook extra lastig. Deze hole zal op zondagmiddag spektakel opleveren!

13 Beat the Pro-hole

Op hole 13 zullen de amateurs het opnemen tegen de pro’s in Beat the Pro. Deze hole is speciaal voor het KLM Open aangepast en heeft een lengte van 114 meter. Dit jaar vindt Beat the Pro voor het eerst ook op zondag plaats.

12 Golfbaan

The International is de twaalfde golfbaan in de historie van het KLM Open.

17de Hole-in-one

Een lange mooie par 3 naar een green met veel slopes. Door alle slopes op de green zal het lastig zijn om hier birdie te maken. Als je de green mist is links de plek om te missen. De eerste speler die hier een hole-in-one maakt, wint een nieuwe VOLVO S90 t.w.v. 54.495 euro.

Cijfers over het KLM Open en haar geschiedenis

De eerste editie van het huidige KLM Open werd gehouden in 1912 op de Haagsche Golf & Country Club. Sindsdien is het toernooi 99 keer gespeeld en gewonnen door spraakmakende golfers. Het KLM Open is niet alleen één van de oudste toernooien van de European Tour, het is ook het oudste internationale sporttoernooi van Nederland. Maar wat is er allemaal veranderd in de afgelopen jaren? En wat kun je verwachten op deze jubileumeditie van het toernooi?

Eénmalig

Het KLM Open wordt, speciaal voor deze jubileumeditie, eenmalig georganiseerd op The International in Amsterdam. Volgend jaar verhuisd het toernooi naar Bernardus Golf in Cromvoirt.

€2.000.000 prijzengeld

Speciaal voor de 100ste editie is het prijzengeld verhoogd van 1,8 miljoen naar 2 miljoen euro. De verdeling van het prijzengeld is door de European Tour bepaald volgens een vaste ‘breakdown’. Indien spelers gelijk eindigen, wordt het prijzengeld van de plaatsen opgeteld en gedeeld door het aantal spelers dat gelijk is geëindigd.

1157 aanmeldingen, 901 vrijwilligers

Maar liefst 1157 mensen hebben zich aangemeld als vrijwilliger voor het KLM Open, waarvan 753 mannen en 404 vrouwen. Op dit moment zijn er 901 mensen geplaatst.

73 elektrische buggies

Tijdens het KLM Open rijden er 73 buggies over het evenemententerrein. Deze worden niet alleen gebruikt voor het vervoeren van spelers en door greenkeepers, maar ook voor het rondrijden van water en bananen voor de spelers, publiekscatering, materiaal voor in de baan en ga zo maar door.

96 m2 podium

In de KLM Open Village, van maar liefst 25.500 m2 groot, wordt dit jaar een podium van 96m2 waar verschillende artiesten komen optreden.

65 greenkeepers

De baan wordt tijdens het toernooi onderhouden door 65 greenkeepers uit 14 verschillende landen, die vooral ’s nachts aan het werk zijn. Het reguliere greenkeepers team van The International telt 15 personen.

2.100 zitplaatsen

Er worden tribunes gebouwd die plaats bieden aan ruim 2.100 personen. Golfbaan The International biedt daarnaast, dankzij het glooiende landschap, ‘natuurlijke’ tribunes waardoor het publiek, naar verwachting rond de 45.000 personen, het spel vanaf veel plekken goed kan volgen.

9.286 m2 accomodaties

In totaal wordt er op het terrein van golfbaan The International 9.286 m2 aan tijdelijke accommodaties opgebouwd. Dit zijn ontvangstruimtes voor de gasten van partners en sponsoren en publieks- en cateringruimtes.

95,7 KLM Open Radio

Ziggo Sport KLM Open Radio is het officiële radiostation van het KLM Open. De toernooizender is in Amsterdam en omgeving te beluisteren via 106,7 FM. Wereldwijd is de uitzending te volgen via de livestream op klmopen.nl.

15 minuten zelf golfen

Alle bezoekers van het KLM Open, jong, oud, beginnend of gevorderde golfer, kunnen ook zelf een bal slaan tijdens het KLM Open. Op zaterdag en zondag staan PGA Holland professionals klaar om tips te geven over je swingvaardigheden in groeps-  of privéles. De privélessen duren 15 minuten en de groepslessen duren 20 minuten. Ook kan je een swinganalyse maken aan de hand van een trackman. Je swing wordt opgenomen, vergeleken met die van een Nederlandse Tourprofessional en vervolgens ter plaatse geanalyseerd, hoe gaaf is dat!

12.000 waterflessen niet in het milieu

Tijdens het KLM Open gaan we, samen met KLM en ING Private Banking, de strijd aan tegen single use plastic. Tijdens de 100e editie van het KLM Open wordt voor de eerste keer geen plastic waterflessen aan het publiek verkocht. Ook de spelers en vrijwilligers ontvangen een herbruikbare fles die in de baan op 15 verschillende punten gratis te vullen is met water. Hiermee komt er een einde aan de ruim 12.000 waterflesjes die er de afgelopen jaren verkocht werden.

1912 – 2018 De Baan en de Winnaar per jaar

2018 The Dutch Ashun Wu (Chi)

2017 The Dutch Romain Wattel (Fra)

2016 The Dutch Joost Luiten (Ned)

2015 Kennemer Thomas Pieters (Bel)

2014 Kennemer Paul Casey (Eng)

2013 Kennemer Joost Luiten (Ned)

2012 Hilversumsche Peter Hanson (Zwe)

2011 Hilversumsche Simon Dyson (Eng)

2010 Hilversumsche Martin Kaymer (Dui)

2009 Kennemer Simon Dyson (Eng)

2008 Kennemer Darren Clarke (Nir)

2007 Kennemer Ross Fisher (Eng)

2006 Kennemer Simon Dyson (Eng)

2005 Hilversumsche Gonzalo Fernandez-Castano (Spa)

2004 Hilversumsche David Lynn (Eng)

2003 Hilversumsche Maarten Lafeber (Ned)

2002 Hilversumsche Tobias Dier (Dui)

2001 Noordwijkse Bernhard Langer (Dui)

2000 Noordwijkse Stephen Leaney (Aus)

1999 Hilversumsche Lee Westwood (Eng)

1998 Hilversumsche Stephen Leaney (Aus)

1997 Hilversumsche Sven Struver (Dui)

1996 Hilversumsche Marc McNulty (Zim)

1995 Hilversumsche Scott Hoch (VS)

1994 Hilversumsche Miquel Angel Jimenez (Spa)

1993 Noordwijkse Colin Montgomerie (Sco)

1992 Noordwijkse Bernhard Langer (Dui)

1991 Noordwijkse Payne Stewart (VS)

1990 Kennemer Stephen McAllister (Sco)

1989 Kennemer Jose Maria Olazabal (Spa)

1988 Hilversumsche Mark Mouland (Wal)

1987 Hilversumsche Gordon Brand Jnr (Sco)

1986 Noordwijkse Seve Ballesteros (Spa)

1985 Noordwijkse Graham Marsh (Aus)

1984 Rosendaelsche Bernhard Langer (Dui)

1983 Kennemer Ken Brown (Eng)

1982 De Pan Paul Way (Eng)

1981 Haagsche Harold Henning (Zaf)

1980 Hilversumsche Seve Ballesteros (Spa)

1979 Noordwijkse Graham Marsh (Aus)

1978 Noordwijkse Bob Byman (VS)

1977 Kennemer Bob Byman (VS)

1976 Kennemer Seve Ballesteros (Spa)

1975 Hilversumsche Hugh Baiocchi (Zaf)

1974 Hilversumsche Brian Barnes (Sco)

1973 Haagsche Doug McClelland (Eng)

1972 Haagsche Jack Newton (Aus)

1971 Kennemer Ramon Sota (Spa)

1970 Eindhovensche Vicente Fernandez (Arg)

1969 Hilversumsche Guy Wolstenholme (Eng)

1968 Hilversumsche John Cockin (Eng)

1967 Haagsche Peter Townsend (Eng)

1966 Kennemer Ramon Sota (Spa)

1965 Toxandria Angel Miguel (Spa)

1964 Eindhovensche Sewsunker Sewgolum (Zaf)

1963 haagsche Retief Waltman (Zaf)

1962 Hilversumsche Brian Hugget (Wal)

1961 Kennemer B. Wilkes (Zaf)

1960 Eindhovensche Sewsunker Sewgolum (Zaf)

1959 Haagsche Sewsunker Sewgolum (Zaf)

1958 Kennemer Dave Thomas (Wal)

1957 Hilversumsche John R.M. Jacobs (Eng)

1956 Eindhovensche Antonio Cerda (Arg)

1955 Kennemer Alfonso Angelini (Ita)

1954 Haagsche Ugo Grappasonni (Ita)

1953 Haasche Flory van Donck (Bel)

1952 Hilversumsche Cecil S. Denny (Eng)

1951 Kennemer Flory van Donck (Bel)

1950 Toxandria Roberto de Vincenzo (Arg)

1949 Haagsche James Adams (Eng)

1948 Hilversumsche Cecil S. Denny (Eng)

1947 Eindhovensche Joop Ruhl (Ned)

1946 Hilversumsche Flory van Donck (Bel)

1940-1945 niet gespeeld

1939 Kennemer Sid Brews (Zaf)

1938 Haagsche Alf Padgham (Eng)

1937 De Pan Flory van Donck (Bel)

1936 Hilversumsche Flory van Donck (Bel)

1935 Kennemer Sid Brews (Zaf)

1934 De Pan Sid Brews (Zaf)

1933 Kennemer Marcel Dallemange (Fra)

1932 Haagsche Auguste Boyer (Fra)

1931 Kennemer F. Dyer (Eng)

1930 Haagsche D. Oosterveer (Ned)

1929 Hilversumsche J.J. Taylor (Eng)

1928 Haagsche Ernest R. Whitcombe (Eng)

1927 Haagsche Percy Boomer (Eng)

1926 Haagsche Aubrey Boomer (Eng)

1925 Haagsche Aubrey Boomer (Eng)

1924 Haagsche Aubrey Boomer (Eng)

1923 Hilversumsche H. Burrows (Eng)

1922 Noordwijkse George Pannell (Eng)

1921 Domburgsche H. Burrows (Eng)

1920 Kennemer H. Burrows (Eng)

1919 Haagsche D. Oosterveer (Ned)

1918 Doornsche F. Gevers (Ned)

1917 Haagsche J. Oosterveer (Ned)

1916 Noordwijkse Major G.H. Bryce (Eng)

1915 Haagsche G.M. del Court van Krimpen (Ned)

1913-1914 niet gespeeld

1912 Haagsche G. Pannel (Eng)

 

Meer Nieuws

Alle Nieuws
Audi duurzame mobiliteitspartner KLM Open

Audi duurzame mobiliteitspartner KLM Open

KLM tot en met 2022 partner en naamgever van het KLM Open

KLM tot en met 2022 partner en naamgever van het KLM Open

KLM Open 2020: 17 t/m 20 september op Bernardus Golf

KLM Open 2020: 17 t/m 20 september op Bernardus Golf